Wiosna, ach to ty…
Jak śpiewał Marek Grechuta:
„…Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni…”
Wiosna za pasem, a tym czasem przyroda powoli budzi się do życia, w Naszym domu zaczynamy cykl filmowy o naturze i przyrodzie wyświetlany na projektorze w Sali jadalnej. Pensjonariusze bardzo aktywnie pragną uczestniczyć w cotygodniowych cyklach filmowych. Jak co tydzień czas będą umilać domowe ciasta i wyroby ciastkarskie pieczone przez Szefa kuchni i utalentowany zespół kucharzy.
Nadejście wiosny to również czas nowalijek, świeże owoce i warzywa serwowane przez Dział Żywienia DS. PAN dostarczają witamin i cennych mikro i makro elementów. Wszystkie warzywa i owoce, które podajemy w naszym Domu Seniora pochodzą bezpośrednio od sprawdzonych rolników, którzy niestosują w uprawie pestycydów – jesteśmy EKO.
Do surówek wykorzystujemy zdrowe oliwy oraz pestki słonecznika, dyni, sezamu, które są cennym źródłem wit. E oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca, rakiem, czy miażdżycą. Dla naszych Seniorów serwujemy również zdrowe zupy kremy np. z batatów, które są cennym źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Dzięki Szefowi kuchni i młodej utalentowanej kadrze kucharzy kreujemy zdrowe i pyszne posiłki, a komponowane dania są kolorowe i zachęcające do konsumpcji.
Menu w DS. PAN układane są o najnowsze zasady piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób starszych, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, a także rekomendacji uznanych światowych ośrodków eksperckich, wyznajemy zasadę zachowania równowagi kwasowo – zasadowej, oraz wspieramy ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.
W tym miesiącu dla diety ogólnej m.in. będziemy serwować:
- Tradycyjne zrazy wołowe z surówką coleslaw i pieczonymi w ziołach ziemniakami,
- Domowe gołąbki z indyka w sosie z pomidorów malinowych i ryżem basmati,
- Udka trybowane z wędzoną śliwką w kapuście zasmażanej i ziemniakami z koperkiem,
- Potrawkę z pieczonego kurczaka w warzywami europejskimi i dzikim ryżem,
- Waniliowe racuchy kukurydziane z musem owocowym i prażonym sezamem,
- Gulasz węgierski z białą niepaloną kaszą gryczaną,
- Naleśniki z serem orzechowym, bitą śmietanką, musem z wiśni i prażonym słonecznikiem,
- Wątróbkę drobiową z cebulką, surówkę z kiszonej kapusty i jabłka oraz ziemniakami z koperkiem,
- De volaille drobiowy z masłem, surówka z marchewki i jabłka oraz ziemniakami z koperkiem,
- Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkiem i cynamonem w sosie waniliowym, musem owocowym i pestkami dyni,
- Kluski leniwe z masłem, bułeczką i cynamonem oraz surówką z marchewki, jabłka i brzoskwiń,
- Medaliony z indyka, zasmażaną marchewka z groszkiem oraz ziemniaki z koperkiem
- Rybę po grecku z sosie pomidorowym oraz ziemniakami z koperkiem,
- Gnocchi w sosie pieczarkowym oraz surówką z selera, marchwi i ananasa,
- Rybę pieczoną w ziolach z pomidorem i mozarellą, surówką wiosenną z nowalijek z dodatkiem oliwy z pestek winogron oraz ryżem parabolicznym.
W naszej kuchni stosujemy lekkostrawne obróbki termiczne, parowanie, pieczenie z parowaniem oraz duszenie, a to wszystko dzięki profesjonalnemu piecu konwekcyjno-parowemu.