Dział żywienia

//Dział żywienia
Dział żywienia2022-06-08T07:01:52+01:00

DZIAŁ ŻYWIENIA

Menu zostało sporządzone przez Szefa kuchni, który jest pasjonatem zdrowego zbilansowanego jedzenia oraz odkrywcą nowych smaków. Współpracuje w naszej kuchni dzielnie wraz z wyspecjalizowaną i utalentowaną kadrą kucharzy.

Podają wspólnie smaczne, kolorowe, zachęcające do konsumpcji posiłki 5 razy dziennie (śniadanie, 2 śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Wszystkie zawierają odpowiednio zbilansowane składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto minimum raz w tygodniu pieczemy ciasto w naszej kuchni specjalnie dla naszych Pensjonariuszy.

Bierzemy pod uwagę, że dieta naszych Seniorów musi być dostosowana do ich wieku. Serwujemy zatem raz w tygodniu rybę (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom złego cholesterolu oraz wspomagających pracę serca). Ponadto podajemy wołowinę oraz chudy drób.

Do diety Pensjonariuszy włączamy chudy nabiał (mleko, sery twarogi), jogurty naturalne (doskonale wpływają na odbudowę mikroflory bakteryjne jelit), chude wędliny drobiowe oraz delikatne pasty rybne.

Każde danie jest przygotowywane zgodnie z zaleceniami lekarskimi oraz dostosowane do indywidualnych diet oraz poszczególnych potrzeb.

Kucharze pracują na nowoczesnym sprzęcie z uwzględnieniem norm HAACP. Jednocześnie korzystają z pieca konwekcyjno-parowym, ograniczającego ilość tłuszczy w posiłkach.

W tym miesiącu dla diety ogólnej m.in. będziemy serwować:

  • Tradycyjne zrazy wołowe z surówką coleslaw i pieczonymi w ziołach ziemniakami,
  • Domowe gołąbki z indyka w sosie z pomidorów malinowych i ryżem basmati,
  • Udka trybowane z wędzoną śliwką w kapuście zasmażanej i ziemniakami z koperkiem,
  • Potrawkę z pieczonego kurczaka w warzywami europejskimi i dzikim ryżem,
  • Waniliowe racuchy kukurydziane z musem owocowym i prażonym sezamem,
  • Gulasz węgierski z białą niepaloną kaszą gryczaną,
  • Naleśniki z serem orzechowym, bitą śmietanką, musem z wiśni i prażonym słonecznikiem,
  • Wątróbkę drobiową z cebulką, surówkę z kiszonej kapusty i jabłka oraz ziemniakami z koperkiem,
  • De volaille drobiowy z masłem, surówka z marchewki i jabłka oraz ziemniakami z koperkiem,
  • Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkiem i cynamonem w sosie waniliowym, musem owocowym i pestkami dyni,
  • Kluski leniwe z masłem, bułeczką i cynamonem oraz surówką z marchewki, jabłka i brzoskwiń,
  • Medaliony z indyka, zasmażaną marchewka z groszkiem oraz ziemniaki z koperkiem
  • Rybę po grecku z sosie pomidorowym oraz ziemniakami z koperkiem,
  • Gnocchi w sosie pieczarkowym oraz surówką z selera, marchwi i ananasa,
  • Rybę pieczoną w ziolach z pomidorem i mozarellą, surówką wiosenną z nowalijek z dodatkiem oliwy z pestek winogron oraz ryżem parabolicznym.

W Domu Seniora Polskiej Akademii Nauk pensjonariusze mają nieograniczony dostęp do napojów ciepłych i zimnych. Ponadto latem do soków oraz dużego wachlarza owoców, tak aby w naturalny sposób poprawić stan zdrowia naszych Pensjonariuszy.

W okresach świątecznych, nasze menu zamienia się w prawdziwy zakątek tradycyjnej kuchni polskiej, który wszyscy kochamy. Podajemy wówczas najlepsze potrawy wraz z wirtuozerskimi ciastami pieczonymi przez samego Szefa kuchni.

Raz w roku organizujemy Piknik rodzinny  dla Pensjonariuszy, ich Rodzin, pracowników oraz gości specjalnych. Nasze menu zamienia się w specjalnie na tą okazję wykreowany bankiet. Załoga wtedy serwuje m. in. dania z grilla, zdrowe sałatki, kolorowe warzywa sezonowe, prawdziwy domowy smalec, deski mięs pieczonych, pikle oraz pyszne naturalne ciasta.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Powrót do poprzedniej strony
Ta strona wykorzystuje pliki cookie i usługi stron trzecich. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę. POLITYKA PRYWATNOŚCI Zgoda